Wet toelatingsrecht

mboRijnland en de wet toelatingsrecht: vraag & antwoord

 Dit jaar hebben als voortgezet onderwijs en mbo voor het eerst te maken met de wet toelatingsrecht. Deze wet is gemaakt door het ministerie en geldt voor alle mbo-instellingen in Nederland. In de praktijk betekent dit dat de doorstroom van het voortgezet onderwijs naar het mbo beter wordt. We snappen dat er veel vragen zijn. Hieronder vind je de meest gestelde vragen, antwoorden en een lijst met opleidingen met een maximaal aantal plaatsen (onderaan de pagina).

1. Algemeen

Wat is doel van de wet?

De wet moet de overstap van het vmbo naar het mbo makkelijker en transparanter maken voor toekomstige studenten. Door meer interesse te tonen in de achtergrond van toekomstige studenten en hen een studiekeuzecheck te bieden.

Hoe kan ik de wet kort samengevat uitleggen?

Meldt een toekomstige student zich aan voor of op 1 april 2018 dan wordt hij/zij toegelaten tot de opleiding van zijn of haar keuze. Wel moeten toekomstige studentendeelnemen aan verplichte intakeactiviteiten zoals een intakegesprek en het invullen van de startmeter. En onveranderd: de toekomstige student moet de juiste vooropleiding behaald hebben. Daarnaast heeft mboRijnland er voor gekozen om toekomstige studenten een studiekeuzeadvies te geven (een final check).